Jāņu siera pagatavošana

22 06 2009

Īstenām Jāņu svinēšanas padarīšanām piederas Jāņu siera pagatavošana. Arī man sanāca piedalīties vienā šādā procesā. Padalīšos arī ar Jums Jāņu siera pagatavošanā.

Vajadzīgais:
1 čuguna katls (var būt jebkāds cits katls)
1 ugunskurs (var būt arī parastā, gāzes vai elektriskā plīts)
3 litri piena (izmantojām Valmieras pienu, bet var izmantot arī citu)
1.5 kg biezpiena
6 olas
saujiņa ķimeņu
citrons
sāls

Tātad ņemam tīru čuguna katlu un palēnām to uzsildām. Uzsildīto katlu ieziež ar sviestu un pēc tam ielej pienu katlā un silda. Pienam pievieno arī svaigi spiestu citrona sulu. Uzkarsē (bet nevāra). Pēc tam pievieno biepienu un maisa. Kad masa kļūst biezāka, tad ņem mitru marli un nokāš šķidrumu. Tātad marlē ir palicis tas, kas vēlāk būs siers. Šo masu no marles liek atpakaļ katlā un silda, pievieno maisījumu, kurā sajauktas olas ar sāli un ķimenēm. Turpina sildīt uz ugunskura. Pēc brīža masa iegūst gaiši dzeltenu nokrāsu un tad jau to var liet bļodā un atdzesēt. Masai vajadzētu sacietēt.

Tas viss izskatās šādi:
Jāņu siera pagatavošana

Labu apetīti! 🙂


Darbības

Information

Komentēt